Kávé a moziban

Kávé-idő van... a fenébe a többivel!”- kiáltja a pókinvázió egyik áldozata William Shatner 1977-es filmjében, a Pókok Birodalmában.

Mindegy, hogy a konyhapultnak dőlve fogyasztjuk, vagy egy kiadós reggeli mellé isszuk egy elegáns kávéházban, munkába rohanva hörpöljük fel, vagy egzotikus tájakon ücsörgünk vele, a kávé mára a mindennapjaink részévé vált. A kávézás, mint alapszituáció sok művészt megihletett az évek során: számos kedvelt dalt, regénybeli konfliktust és filmjelenetet köszönhetünk ennek.
Most összegyűjtöttük a leghíresebb kávéhoz kapcsolódó filmjeleneteket. Íme a Top 5-ös listánk:


5. Az ördög Pradát visel
(2006)

Andy (Anne Hathaway) a divatmágnás Miranda Priestly (Meryl Streep) személyi titkárnőjeként hibátlanul példázza, miért kényelmesebb egy saját irodai kávégép a Starbucks-ban vásárolt végtelen számú kávéknál...


4. Amelie csodálatos élete
(2001)

A filmtörténet egyik legbájosabb karaktere minden kétséget kizáróan az örök álmodozó Amelie (Audrey Tautou). Profi jótevőként egy csésze kávé segítségével boronál össze két magányos lelket: dohányárus kolléganőjét, a képzeltbeteg Georgettet és koffeinista törzsvendégét, a kissé neurotikus Josephet. Mikor a kávéval nyakonöntött Georgette a mellékhelyiségbe viharzik, szembe találkozik a felhevült Josephel és elszabadulnak az indulatok...

Emlékszünk még, milyen hasznos lehet a gőz sípolása?


3. Ponyvaregény
(1994)

A piti bűnözőknél könnyen becsúszik egy-egy hiba. “Munkájuk” közben Vega (John Travolta) és Winnfield (Samuel L. Jackson) is kényszerpihenőre térnek barátjukhoz, Jimmiehez. Winnfield elragadtatva kávézni kezd, ami végleg leveri a biztosítékot vendéglátójánál. “Azért veszek drága cuccot, mert amikor iszom, élvezni akarom az ízét. De tudod, mire gondolok most? Hát nem a kávéra a konyhában!”


2. Bakancslista
(2007)

Az élet által elkényeztetett Cole (Jack Nicholson) egy tartós kórházi látogatás során megismerkedik a lényegesen szerényebb körülmények között élő Chamberssel (Morgan Freeman). A Kopi Luwak nevű luxuskávéból adódó konfliktus ismétlődő jelenet, a film végén azonban mindenre fény derül. Chambers egy érdekes történettel áll elő a neves kávé eredetével kapcsolatban, amiben szokatlan kapcsolatban áll egymással Indonézia, a kávébab és a közönséges pálmasodró nevű macskaféle. 


1.
Kávé és Cigaretta (2003)

Ez az a film, ami mindent tud a kávéról. Nem a szüreteléséről vagy a feldolgozásáról, nem is a kávétípusokról vagy az áraikról, hanem az emberekről akik isszák, a helyekről, ahol megfordulnak és az életükről, kortól, nemtől, foglalkozástól függetlenül. Olyan neves színészek és zenészek alakítják saját magukat 11 egymástól független jeleneten keresztül, mint Cate Blanchett, Bill Murray, Tom Waits vagy Iggy Pop.

Főzzünk hát magunknak egy forró feketét, és merüljünk el ezekben a színes történetekben!