Francesco Illy vagy inkább Illy Ferenc?

Mi magyarok a világ minden táján találunk egy-egy, a kis hazánkból származó hírességet, legyen szó tudósokról vagy gyönyörű színésznőkről. Számos hírességnek csörgedezik magyar vér az ereiben, még az automata kávéfőző feltalálójának is.

Ismerjük hát meg a kiváló olasz kávé atyját:
Illy Ferenc 1892-ban született Temesváron, az akkori Osztrák-Magyar Monarchia területén. Az első világháború idején besorozták katonának, majd több fronton is harcolt, többek közt az isonzói csatában is. A háború után Triesztbe költözött a nővérével, ahol hamarosan szerelembe esett egy helybéli lánnyal, akit később feleségül is vett. Egy kávé és kakaó pörköléssel foglalkozó cégnél kapott munkát, ahol kifejlesztette a saját módszerét a frissen pörkölt kávé minőségének megőrzésére, amelynek köszönhetően a pörkölt kávé szállítása könnyebbé vált. Később társult egy helyi kávé-manufaktúrával.

Illy Ferenc 1933-ban megalapította az illycaffé-t, majd feltalálta az első olyan automata kávéfőzőt, amely nagynyomású gőzzel működött. Az Illetta gép a mai kávéfőzök ősének mondható. Illy Ferenc utódai tovább vitték a vállalkozást, amely azóta világhírűvé vált.