A kávé nem mindennapi ízesítése

Ahány ember, annyi ízlés - éppen ezért nem meglepő, hogy a különböző kávéfajták nemesítésén és a pörkölési eljárások széles skálájának alkalmazásán kívül felkapottá vált a fűszerek és a cukorhelyettesítők, sőt akár az ízesítő szirupok hozzáadása annak érdekében, hogy minél inkább megvalósulhasson a személyes igény a kávéfogyasztásban is.

Fűszerek
Nemcsak a kávé tetején lévő tejhabot szórhatjuk meg leheletnyi fűszerrel dekoráció és némi ízesítés gyanánt, hanem magába az italba is keverhetjük azt egy intenzívebb élmény kedvéért. Szinte bármelyik földrész hangulatát megidézhetjük otthonunkba egy-egy tipikus fűszer felhasználásával.

Az arab országokba az eredetileg indiai származású kardamom segítségével kalandozhatunk el, mellyel ízesített kávé a vendégszeretetet jelzi. A szív fűszerének is nevezett, különleges aromájú ízesítő a gyömbérfélék családjába tartozik.

Az indonéz eredetű szerecsendió csípős aromájú, erős fűszer, így óvatosan érdemes vele bánni. Rendkívül jól kombinálható más fűszerekkel.
A srí lankai fahéj talán a legszélesebb körökben ismert és kedvelt fűszer, nemcsak kiváló íze és sokoldalú felhasználása, de előnyös egészségügyi hatásai miatt is. A pikáns ízű fűszer nem hiányozhat egyik kreatívan díszített habról sem.
A trópusokon termő, kesernyés aromájú szegfűszeg remekül keverhető a fahéjjal alkoholos vagy gyümölcsös ízesítésű kávék esetén, de akár önmagában használva is egyedüli ízélményt adhat.
Az Ázsiában már régóta ismert, egyszerre édeskés és fűszeres ízű gyömbér megtisztítva és hámozva forrázandó le kávéval.
A Földközi-tenger partvidékéről elterjedt ánizs remek kiegészítője a gyümölcsös-tejes kávékreációknak jellegzetesen édes ízével.

 


Cukorhelyettesítők
A cukorhelyettesítők, más néven cukoralkoholok nem összekeverendők a nulla kalóriás mesterséges édesítőszerekkel. A másképpen cukoralkoholokként ismert anyagok bár kalóriatartalommal rendelkeznek, viszont lassabban emelik meg a vércukorszintet, mint a normál cukor, ebből adódóan sokkal előnyösebb a szervezetre gyakorolt hatásuk, hiszen nem váltanak ki éhséget és szomjúságot.

A xilit, ismertebb nevén nyírfacukor az egyetlen olyan mellékízmentes cukorhelyettesítő, amely anyagcsere-zavarok és cukorbetegség esetén is fogyasztható. A hagyományos cukrokhoz képest 40%-kal kevesebb kalóriát tartalmaz.
A fruktóz, azaz gyümölcscukor a legédesebb cukorféleség, a cukornál 30-50%-kal édesebb. Nádcukorból vagy cikóriagyökérből készül, hőálló és jól megköti a nedvességet.
A Paraguayban és Brazíliában őshonos jázminpakóca leveléből kinyert sztívia édesítőereje háromszázszora a cukorénak. A világ különböző részein ételek és italok édesítésére használják, és főzésre is alkalmas, mert a hatóanyaga nem bomlik le a melegítéstől.

Ízesítő szirupok
A szirup nagyobb mennyiségű cukrot és különféle gyümölcsök nedveit vagy növényi kivonatokat tartalmazó folyadék. Az igazán jó minőségű fajták kiváló alapanyagok ízeit használják fel nádcukorral vagy cukorhelyettesítővel, mindezt alacsony savtartalommal annak érdekében, hogy ne alvasszák meg a tejet. A klasszikus ízektől kezdve (mandula, karamella, méz, kókusz) az egzotikusokon át (kiwi, golgotavirág, borsmenta, lime) egészen a különlegesekig (mézeskalács, tojáslikőr, mályvacukor, tiramisu) mindenki megtalálhatja az ínyére és kedvére valót. Adagolása személyes ízlés kérdése: minél többet adunk hozzá a kávéhoz, annál erőteljesebb lesz a választott íz jelenléte.
Nagy előnyük, hogy nem csak kávé ízesítésére használhatóak fel. Akár szénsavas vizet is megbolondíthatunk vele, ezzel “olasz szódát” létrehozva, vagy süteményekhez, fagylaltokhoz is adhatjuk, a lehetőségek határát csupán saját fantáziánk szabja meg.

Otthon is egyszerűen elkészíthetőek ezek a finomságok, a mi kedvencünk a házi fahéjszirup.

Hozzávalók:
• 2,5 dl víz (palackozott ásványvíz)
• 15-20 g egész fahéj (jó a töredezett is, csak ne őrölt legyen!)
• 10 dkg cukor (vagy cukorhelyettesítő)
• 20 dkg barna vagy nádcukor

Elkészítés:
A vizet a fahéjjal és a kétféle cukorral 10-15 percig forraljuk. Ha elérte a kellő sűrűséget, kislyukú szűrőn keresztül tisztára mosott üvegbe öntjük. Ha kihűlt, sokkal sűrűbb lesz, ezért ne főzzük túl!


Forrás: internet